Η Πέλλα της Γεύσης - Η εκδήλωση της παραδοσιακής γαστρονομίας και ένας νέος αγαπημένος θεσμός

Την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Λίγας με θερμή ανταπόκριση κοινού, η ετήσια εκδήλωση Η Πέλλα της Γεύσης. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, δημότες και επισκέπτες της Πέλλας καθώς επίσης άνθρωποι του δημόσιου βίου της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του οικοδεσπότη κ. Θωμά Λίγα. Παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του θεσμού και την ανάγκη ένταξης της παραδοσιακής γαστρονομίας στο τουριστικό τοπίο της Πέλλας. Ανέπτυξε τη φετινή θεματική που είναι «Το κυνήγι στο πιάτο της Πέλλας» περιγράφοντας οικίες εικόνες κυνηγιού από το παρελθόν της Πέλλας και των Γιαννιτσών.

Στη συνέχεια, χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος. Κατά την ομιλία του προσέγγισε το θέμα της πολιτιστικής ανάπτυξης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τιμούμε το κυνήγι, αυτό που έθρεψε το σώμα και τη φαντασία της Πέλλας. Ελκυστικό συμπλήρωμα του κυνηγιού είναι βέβαια οι ιστορίες που κατά καιρούς το συνοδεύουν. Σας ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν υποκρύπτεται αλήθεια για τα ογκώδη θηράματα και τις απίστευτα εύστοχες βολές. Ακόμη και αν είναι αναληθή, είναι σίγουρα απολαυστικά. Αυτή λοιπόν, είναι η σημερινή εκδήλωση, η απόδοση τιμής στο πιάτο της Πέλλας. Αν δεν επιστρέψει η παραδοσιακή γαστρονομία στο καθημερινό πιάτο, δεν θα μπορέσουμε να την προτείνουμε ως τουριστικό προϊόν στον επισκέπτη. Η ανάπτυξη του πολιτισμού, η ανάπτυξη του τουρισμού δεν περνά μόνο από καινοτόμες δράσεις. Προϋπόθεση τους είναι εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι της Πέλλας να επανασυνδεθούμε με τον τόπο, να ενθυμηθούμε το ωραίο παρελθόν, να αγαπήσουμε εξ αρχής την Πέλλα».

Ακολούθησε η βράβευση ενός παλιού εστιάτορα των Γιαννιτσών, του κ. Ελευθερίου Μαυρόπουλου που για δεκαετίες πρόσφερε υπηρεσίες εστίασης ως ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ο Λευτέρης». Βασικός στόχος του θεσμού είναι να καταγράψει τις παραδοσιακές συνταγές της Πέλλας και να τις επαναπροτείνει στο οικιακό και επαγγελματικό τραπέζι. Φέτος λοιπόν, υπενθύμισε το πιάτο «Πάπια με πλιγούρι» ονομάζοντας το «Πάπια-Μαρίκα». Οι γραπτές πηγές και οι προφορικές μαρτυρίες βεβαιώνουν ότι υπήρξε ένα αγαπημένο φαγητό της Πέλλας, κυνήγι της λίμνης που οι νοικοκυρές έψηναν στους οικιακούς ή δημόσιους φούρνους των Γιαννιτσών.

Στη συνέχεια ακούσθηκαν μασάλια και ιστορίες κυνηγιού από το Γιαννιτσιώτη ηθοποιό κ. Σπύρο Μήτσκα. Η Πέλλα της Γεύσης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την κα. Χριστίνα Μάγγου των παραδοσιακών πιάτων που μαγείρεψαν με έμπνευση επαγγελματίες εστιάτορες. Ο κ. Δημήτρης Σταρόβας, μουσικός και παρουσιαστής, ανέλαβε τη γαστρονομική δοκιμή και κριτική των γεύσεων.

Ο Δήμος Πέλλας ευχαριστεί τους χορηγούς, τους εστιάτορες και τους εθελοντές που προσέφεραν το χρόνο, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους για την υλοποίηση και της φετινής εκδήλωσης. Τα εστιατόρια: Το Λεμόνι στην Πέλλα, Ο Μάνθος στην Κρύα Βρύση, Το Κονάκι στα Γιαννιτσά, Ο Πελώριος στην Ν.Πέλλα, Ο Σωτήρης στα Γιαννιτσά, Τα σουβλάκια του Μπαρμπαγιάννη στα Γιαννιτσά, το παραδοσιακό του Τζάνα στα Γιαννιτσά. Τις εταιρίες: Αγροζύμη - παραδοσιακά δημητριακά και ζυμαρικά της οικογένειας Μαρταβαλτζόγλου, Alterra - κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, Ελαιοτριβείο Λιόδεντρο - λάδι, Κτήμα Αλεξανδρίδη - βιολογικοί αμπελώνες και κρασί, Κτήμα Λίγας - βιολογικοί αμπελώνες και κρασί, Lamda Foods - ελαιόλαδο και ελιές, Μπαχαρικά Ινδία καθώς και τον Παλιό Φούρνο και το καθαριστήριο «Ξέξασπρο» στα Γιαννιτσά. Και τους κυνηγούς Δήμο Αμπελά, κ. Νίκο Βλαμπεζάκη, κ. Γιάννη Λούσπα, κ. Αλέκο Σωτηρίου και κ. Μπάμπη Τομπαζίδη για την ευγενική χορηγία των θηραμάτων.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 4700 φορές