ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Ο Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo, διοργανώνει ημερίδα με θέμα : “Ποδηλατική πολιτική στις μεταφορές και τον τουρισμό: Βιώσιμη ανάπτυξη για τις πόλεις και την ύπαιθρο”.


Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Μαρτίου, ώρα 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών και συγκεκριμένα στην αίθουσα πληροφόρησης νέων ( Βόρεια Πτέρυγα).


Εισηγητές:

  • Ελεάννα Ιωαννίδου, Νομικός Περιβάλλοντος,
  • Γιώργος Φαρφαράς, Ελεγκτής Ποδηλατικής Πολιτικής, υπεύθυνος Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών Eurovelo,
  • Κων/νος-Οδυσσέας Σαββόπουλος, Ξεναγός Ποδηλατικού Τουρισμού, Πανελληνιονίκης Ποδηλασίας ΑΜΕΑ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Πληροφορίες : Γραφείο Αθλητισμού κ Νέας Γενιάς Δήμου Πέλλας, τηλ 2382 3 50809, υπεύθυνη : Δώρα Συλλέκτη.

Ποδηλατική πολιτική στις μεταφορές και τον τουρισμό: Βιώσιμη ανάπτυξη για τις πόλεις και την ύπαιθρο

EuroVelo

Το EuroVelo είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που να συνδέει όλη την Ευρώπη. Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο. Το EuroVelo αποτελείται σήμερα από 14 δρομολόγια και προβλέπεται ότι το δίκτυο θα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Το EuroVelo, ένα ποιοτικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν, μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 5δις €  κάθε χρόνο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Το δίκτυο  των ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo αποτελείται πλέον από 14 διαδρομές. Την Ελλάδα διασχίζουν 3 θεωρητικές ποδηλατικές διαδρομές Eurovelo:

  • από τα Ανατολικά στα δυτικά, είναι η Μεσογειακή Οδός EV8, (5,388 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα.
  • από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV 11 (5,964 χλμ) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα και
  • η νέα διαδρομή EV 13 (6,800 χλμ) που ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου στην αρχική της σχεδίαση καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική διαδρομή.

Τον Σεπτέμβριο 2011, σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, εγκαινιάσθηκαν οι δύο νέες γραμμές του Eurovelo και πάνω από 10.000 χιλιόμετρα προστέθηκαν στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Ποδηλατοδρόμων. Οι δύο νέες διαδρομές που προστέθηκαν στο δίκτυο είναι:

  • το Iron Curtain Trail στα ίχνη του σιδηρού παραπετάσματος (EV13), το οποίο εκτείνεται σε πάνω από 9000 χιλιόμετρα και διασχίζει 20 χώρες, διασχίζοντας τα απομεινάρια του σιδηρού παραπετάσματος που χώριζε την Ευρώπη για σχεδόν μισό αιώνα και
  • η  διαδρομή του Ρήνου (EV15) που εκτείνεται από την Ελβετία, μέσω Γερμανίας και Γαλλίας προς τις Κάτω Χώρες, μια τουριστική διαδρομή με θέα από κάστρα και αμπελώνες κατά μήκος του.

Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo συντονίζει και διασφαλίζει την υλοποίηση, τη λειτουργία και τη διασφάλιση της ποιότητας EuroVelo σε εθνικό επίπεδο και είναι υπεύθυνο για θέματα όπως  ο συντονισμός των διαδρομών (σύμφωνα  με τη εγχειρίδιο ανάπτυξης διαδρομών Eurovelo), η αξιολόγηση των κρίσιμων τμημάτων, ο σχεδιασμός, η άσκηση πίεσης για τις απαραίτητες βελτιώσεις και η παρακολούθηση της κατάστασης των διαδρομών, ο συντονισμός των εθνικών προτύπων  (ή άσκηση πιέσεων για εθνικά πρότυπα, εάν είναι απαραίτητο) προκειμένου να ενσωματωθούν  στους πίνακες πληροφοριών για τις διαδρομές Eurovelo (σύμφωνα με το εγχειρίδιο σήμανσης Eurovelo).

Στον τομέα της επικοινωνίας, το Εθνικό Κέντρο αναλαμβάνει την πληροφόρηση σχετικά με το δίκτυο Eurovelo σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών δικτυακών τόπων, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες (δημόσιες μεταφορές, διαμονή, ενοικίαση ποδηλάτων και προσφορές κράτησης) και την ενσωμάτωση των διαδρομών Eurovelo σε εθνικό επίπεδο σε υπάρχοντα και σε νέα έντυπα προϊόντα όπως χάρτες και οδηγοί διαδρομών.

Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Φιλίππου 51
T.K. 546 31 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 285 688
Fax:  2310 222 503

Διαβάστηκε 5580 φορές