Ιστορικοί περίπατοι

Οι μαθητές ως περιπατητές της ιστορίας των Γιαννιτσών.
Συνεχίζονται οι ιστορικοί περίπατοι από το Δήμο Πέλλας.

Ο Δήμος Πέλλας και η Επιτροπή Εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μάχη των Γιαννιτσών σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Μουσείο Γιαννιτσών, οργάνωσαν και υλοποιούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιστορικών περιπάτων για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Πέλλας. Σκοπός του προγράμματος είναι να μυήσει τους μαθητές στην τοπική ιστορία και την αρχιτεκτονική παράδοση, να εμφυσήσει την αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του αλλά και να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τον ιστορικό χρόνο της πόλης εντάσσοντας τους εαυτούς τους στη ροή του.

Οι περίπατοι ξεπερνούν την απλή πρόθεση της ξενάγησης. Ο εκπαιδευτικός φάκελος που στάλθηκε στα σχολεία τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προετοιμάζει τους μαθητές για τον ιστορικό περίπατο που θα ακολουθήσει. Η βοήθεια των εκπαιδευτικών μέσα στη σχολική αίθουσα, για άλλη μια φορά είναι πολύτιμη. Μετά την προπαρασκευαστική φάση στο σχολείο, ακολουθεί ο ιστορικός περίπατος. Αφετηρία του αποτελεί το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός. Οι μαθητές μαθαίνουν για την ίδρυση της πόλης των Γιαννιτσών, το βακούφι του Εβρενός και την οικογένεια που διοίκησε τον Καζά. Η περιήγηση στο μαυσωλείο, η τοιχογραφία και το Μιχράμπ,  μαρτυρούν τις φάσεις του μνημείου αλλά και την ανάγκη σεβασμού την αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ακολουθεί ο Πύργος του Ρολογιού και ο Τουρμπές. Οι περιπατητές καταλήγουν στην Οικία του Εμίν Μπέη, όπου παρατηρούν τα χαρακτηριστικά της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και γνωρίζουν από κοντά το ιστορικό σπίτι της πόλης.

peripatoi 1

Η περιήγηση στα μνημεία της Οθωμανικής Εποχής μετατρέπεται σε ένα ταξίδι στο χρόνο ξεκινώντας από το γεγονός της έλευσης του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά γύρω στα 1380 και καταλήγοντας στο έτος 1912.
Έχοντας έρθει σε επαφή οι μαθητές με την ιστορία της πόλης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επισκέπτονται στο τέλος της περιήγησης τους το Στρατιωτικό Μουσείο, όπου και εξειδικεύουν τη γνώση τους για τη Μάχη των Γιαννιτσών. Η προβολή DVD στον όροφο του μουσείου ολοκληρώνει την περιπατητική εμπειρία.

Παράλληλα, υλοποιείται και δεύτερος ιστορικός περίπατος που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη Μάχη των Γιαννιτσών (πεδίο μάχης, Μητρόπολη, Ηρώον). Η ανάπτυξη της μάχης, οι σκληρές λεπτομέρειες, οι αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων αποκαλύπτουν όχι μόνο την ιστορική της διάσταση αλλά και τον ανθρώπινο πόνο και τη θυσία των μαχητών.

peripatoi 2

Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και κατά την επόμενη σχολική χρονιά και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2012.
Για τη συμμετοχή σας μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 23820 21540 (Ιστορικό Αρχείο της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.).

Για το Δήμο Πέλλας η τοπική ιστορία δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται μόνο ως ανάγνωσμα ιστορικών εγχειριδίων. Θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή μέσα στους δρόμους και τα μνημεία. Μέσα από την προσωπική μας σύνδεση με την ιστορία αυτού του πολύπαθου, σημαντικού τόπου. 

Διαβάστηκε 5712 φορές