Μαζική η συμμετοχή στην ημερίδα για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Συγχαρητήρια για την «καλύτερη ημερίδα» από όλες όσες παραβρέθηκε μέχρι σήμερα, έδωσε ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Μαν. Σφακιανάκης.

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (6 Μαϊου), στις 6.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, η ημερίδα με θέμα: «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Βullying», που συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, η Π.Ο.Δ.Π./Δ.Δ.Ε. Πέλλας, το Τμήμα Ασφαλείας Γιαννιτσών – Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, το 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και το Λύκειον των Ελληνίδων Γιαννιτσών.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε με επιτυχία ο εκπαιδευτικός- συγγραφέας Γιάννης Παπαλαζάρου, ήταν ο Υποστράτηγος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), κ. Μανώλης Σφακιανάκης και οι συνεργάτιδές του, η Αστυνόμος Β΄ κ. Όλγα Γαλάνη και η Υπαστυνόμος Α΄ κ. Μαρία Γρουζτίδου. Επίσης, σημαντική ήταν η ομιλία του Κλινικού Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπευτή, Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» κ. Λάζαρου Σιάντση.

Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, περισσότερα από 600 άτομα παρευρέθηκαν για να ακούσουν τους πλέον κατάλληλους σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου και διαχείρισης θεμάτων που σχετίζονται με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.

«Η καλύτερη ημερίδα…»
Ο κ. Σφακιανάκης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ο ίδιος και η ομάδα του έχουν την τιμή και τη χαρά να βρίσκονται στην καλύτερη και πιο οργανωμένη ημερίδα που έχουν πάει ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα» και έδωσε τα συγχαρητήριά του στο δήμο Πέλλας και στους διοργανωτές για αυτό.

Σε περίπου 2,5 ώρες όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με πραγματική προσήλωση τις αναφορές του κ. Σφακιανάκη στις παραμέτρους που μπορούν να οδηγήσουν ή να «παγιδεύσουν» τα παιδιά στην «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου. Οι αναφορές σε τομείς όπως η παιδική πορνογραφία, η παιδεραστία μέσω διαδικτύου, το cyberbullying, ο εθισμός στο internet, οι περίπου 1.150 απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων και νέων που κατάφερε να αποσοβήσει το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η παγίδα που μπορεί να κρύβουν τα περίφημα chat rooms, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν ακόμη και οι ενήλικοι να εξαπατηθούν μέσα από το internet κυρίως οικονομικά, αλλά και να απειληθούν οι περιουσίες τους με διαρρήξεις ή ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα, προκάλεσαν το συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο στο τέλος μέσα από τις ερωτήσεις του και τις απαντήσεις που δόθηκαν, έφυγε «σοφότερο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σφακιανάκης σχετικά με την σημασία της ασφαλούς πλοήγησης στον ελκυστικό και λειτουργικό κυβερνοχώρο.

Ο εμπνευστής της ιδέας της υλοποίησης της ημερίδας, η εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Γιαννιτσών κ. Βάσω Καλλιοντζή, ανοίγοντας την ημερίδα, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, «από κάθε γωνιά του Ν. Πέλλας», τόνισε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ημερίδα αποτελεί καρπό φορέων του Νομού μας, οι οποίοι έθεσαν ως στόχο την ενημέρωσή μας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Εκ μέρους των οκτώ φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Αθανάσιος Ξυνίδης, ο οποίος αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία των φορέων, χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας, μείζον ζήτημα», το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Δήμαρχος Πέλλας: «Η ασφαλή πλοήγηση είναι σαν την ασφαλή οδήγηση»
Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, στον χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Σφακιανάκη, τους συνεργάτες του και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παραβρέθηκαν στην σημαντική αυτή ημερίδα, επισήμανε ότι «η ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ είναι σαν την ασφαλή οδήγηση. Όσο πιο συνετά πας, τόσο πιο δύσκολα τραυματίζεσαι. Όσο δεν παρασύρεσαι από κάποιους που σε παρενοχλούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλειά σου όταν σερφάρεις στο ίντερνετ». Στο τέλος της ημερίδας ο Δήμαρχος Πέλλας συνεχάρη τον κ. Σφακιανάκη απονέμοντας του τιμητική πλακέτα και προσφέροντάς του ένα εκμαγείο από την Πέλλα για την προσφορά και το έργο του. Επίσης, από ένα εκμαγείο πρόσφερε ο Δήμαρχος σε όλους τους ομιλητές.

Να σημειωθεί ότι πριν τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε προβολή ειδικού video, το οποίο είναι προϊόν συνεργασίας ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, που συμμετείχαν στο project με τίτλο: «Ο υπολογιστής μου και εγώ: Ασφαλής η σχέση μας;»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Έδεσσας κ. Κυριακή Τσαπαρίδου, η Πρωτοδίκης-Ανακρίτρια Γιαννιτσών κ. Κωνσταντίνα Λυμπεροπούλου, ο Πρωτοδίκης Κιλκίς κ. Αθανάσιος Τερζούδης, ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Κ. Μακεδονίας κ. Νίκος Μπαντουβάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου, ο Διευθυντής Δνσης Αστυνομίας Πέλλας κ. Θεολόγος Τζουμαϊλης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής - Διοικητής του Τ.Α. Γιαννιτσών κ. Πέτρος Περδικάτσης, αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαρία Τσιαντάκη- Ζωγράφου, ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. κ. Κώστας Μπαλτζίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Επιτροπάκης και Χρήστος Σοφίας, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Π. κ. Παναγιώτης Κερασόπουλος, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Κων/νος Κούγκας, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας π. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών « Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» κ. Κων/νος Κάμτσης, η Σχολική Σύμβουλος Β/βθμας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Αντωνία Παπαδάκη, καθώς και δημοτικοί & τοπικοί σύμβουλοι, διευθυντές των Σχολείων Α/βάθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης, πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών, εκπρόσωποι Αθλητικών -Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων. Επίσης, πλήθος κόσμου, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για το επίκαιρο και ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα.

Τα θέματα
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν και παρουσιάσθηκαν τα παρακάτω θέματα: Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κίνδυνοι, Εγκληματικότητα και διαδικτυακή νομοθεσία, Ανωνυμία στο διαδίκτυο, μύθοι και πραγματικότητα, Σύγχρονες διαδικτυακές απειλές, CYBER BULLYING - Εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, Εθισμός στο διαδίκτυο, Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων.

Να σημειωθεί ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 6100 φορές