Δήλωση δήμαρχου Πέλλας για την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων - μεταναστών

Τώρα που επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι, έσβησαν οι φωτιές και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις, ο Δήμος Πέλλας συνδράμει την Ελληνική κυβέρνηση -όπως από την αρχή είχε δηλώσει- στην αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Θα το κάνει όμως στο μέτρο που του αναλογεί και με τρόπο αντάξιο του πολιτισμού και της ιστορίας του.

Ο χώρος που προτιμήθηκε ανήκει σε δημοτική επιχείρηση και μπορεί να μετατραπεί σε ανθρώπινη στέγη για περίπου 1000 ανθρώπους. Είναι κοντά στην πόλη, κοντά στις υπηρεσίες και κυρίως κοντά στους πολυάριθμους συμπολίτες μας που θέλουν να βοηθήσουν.

Η φιλοξενία δεν είναι εγκατάσταση. Ο Δήμος μας θα καλοδεχτεί τους εξ ανάγκης επισκέπτες για λίγους μήνες, περισσότερος χρόνος θα είναι τραυματικός και για εκείνους και για εμάς, και θα φροντίσει να πάρουν μαζί τους, στις καινούργιες ή τις παλιές τους πατρίδες, μια καλή ανάμνηση από την αθέλητη διαμονή τους εδώ.

Στο μεταξύ και καθώς η οικονομική κρίση εξαντλεί τις αντοχές- οικονομικές και κοινωνικές- της κοινωνίας μας, εμείς εδώ πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για όσα βαλθήκαμε να πετύχουμε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Με την εξαιρετική αγροτική μας παραγωγή, με την αύξηση της επισκεψιμότητας των τοπίων και των αρχαιολογικών μας χώρων, με την ενθάρρυνση των επενδύσεων με αυτά θα ζήσουμε, με αυτά θα τροφοδοτούμε την παιδεία και τον πολιτισμό και με αυτά θα κρατηθούμε όρθιοι για την αντιμετώπιση όποιας άλλης κρίσης εμφανιστεί στο μέλλον.

Το πιο δυνατό μας όπλο, είναι η κοινωνία μας. Η συνοχή μας. Οι δεσμοί των ανθρώπων του τόπου, που είναι πρώτοι σε σημασία. Αν κινδυνέψαμε να χωριστούμε, αν αφήσαμε τις δουλειές μας και τα νοικοκυριά μας ανησυχώντας για λίγες χιλιάδες ξένους , πως θα τα καταφέρουμε να σταθούμε μπροστά σε πιο δύσκολες καταστάσεις;

Γι αυτό, λοιπόν, συναγωνιστές και ανταγωνιστές, φίλοι και συμπολίτες, να θυμάστε: ο Δήμος είμαστε εμείς, όλοι όσοι γεννήθηκαν εδώ ή διάλεξαν αυτόν τον τόπο για να φτιάξουν τη ζωή τους. Οι άλλοι είναι περαστικοί. Και όταν χρειάζονται τη βοήθειά μας θα την έχουν. Όπως ορίζει ο οικοδεσπότης σε κάθε φιλόξενο σπιτικό, στην πιο φιλόξενη χώρα του κόσμου!

Γρηγόρης Στάμκος
Δήμαρχος Πέλλας

Διαβάστηκε 2808 φορές