5η εθελοντική αιμοδοσία 1ου δημοτικού σχολείου Κρύας Βρύσης

Σήμερα Ε Γ Ω αύριο Ε Σ Υ!

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται. Η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μια κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όσων χρειάζονται το αίμα, ως θεραπευτικό μέσο. Γι' αυτό, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας.

Κάποιοι, όμως, διστάζουν να δώσουν αίμα και κύριες αιτίες για αυτό είναι ο αδικαιολόγητος φόβος, η προκατάληψη και η άγνοια. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετάδοση νοσημάτων μέσω της αιμοδοσίας, καθώς όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθενειών είναι αβάσιμος και παράλογος. Η αιμοδοσία διαρκεί μόνο 10 λεπτά, γίνεται ανώδυνα και εκτελείται από καταρτισμένο προσωπικό.

Μερικά λόγια για το τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος αιμοδότης:
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να δώσει αίμα. Η ποσότητα του αίματος που δίνει ο εθελοντής είναι 350-450 cc. Η αναπλήρωση του όγκου του αίματος γίνεται σε λίγες ώρες με λήψη υγρών. Τα συστατικά του αίματος αναπληρώνονται πλήρως σε μικρό χρονικό διάστημα. Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.

Ο υποψήφιος αιμοδότης, πριν δώσει αίμα, συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του, την υγεία του και τον τρόπο ζωής του. Σκοπός των ερωτημάτων του εντύπου είναι η ασφάλεια της υγείας τόσο του αιμοδότη όσο και του δέκτη.

Φέτος η Αιμοδοσία εντάσσεται στις δράσεις εθελοντισμού του Σχολείου και γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Αν σκέφτεσαι ότι στην οικογένειά σου δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη για αίμα αρκεί να θυμηθείς ότι: υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!

Δίνοντας 1 μονάδα αίμα προσφέρεις ανεκτίμητη βοήθεια στο συνάνθρωπο σου που το έχει ανάγκη και αυτή είναι η κυριότερη ανταμοιβή σου!

συμμετέχω στην 5η Εθελοντική Αιμοδοσία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 ώρα 9π.μ.-1μ.μ. στο χώρο του σχολείου

Θα είμαστε όλοι εκεί!!

Διαβάστηκε 2638 φορές