Η Διάλεξη του ομότιμου καθηγητή ιατρικής Γερασιμίδη Θωμά για τις αιτίες θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου στο δημαρχείο Γιαννιτσών

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στο δημαρχείο Γιαννιτσών, η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής κ. Γερασιμίδη Θωμά με θέμα τις αιτίες θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο ομιλητής βασισμένος σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων παρουσίασε το ιατρικό ιστορικό και τις τελευταίες 14 ημέρες ζωής του Μακεδόνα βασιλιά, από την εκδήλωση της ασθένειας μέχρι το θάνατο. Ο καθηγητής Γερασιμίδης κατέληξε σε συμπέρασμα και προσδιόρισε συγκεκριμένη αιτία θανάτου, που διαφοροποιείται από τις μέχρι σήμερα διατυπωμένες υποθέσεις.

Ο επιστημονικός και σαφής λόγος του πρότεινε μια απάντηση «σ’ ένα θέμα που έχει βασανίσει τη σκέψη όλων» όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος Γρηγόρης στον εναρκτήριο χαιρετισμό, επισημαίνοντας πόσο επίκαιρος εξακολουθεί να είναι ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα γεγονός που συνέβη πριν από περίπου 2.300 χρόνια. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. κ. Μπαλτζίδης Κωνσταντίνος με αφορμή την εκδήλωση τόνισε το ρόλο σημαντικών ομιλητών και ομιλιών στην πολιτιστική ζωή του δήμου Πέλλας αλλά και την ανάγκη της αναζήτησης του ιστορικού παρελθόντος.

Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ., Γερασιμίδης Θωμάς τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικότητα Χειρουργικής στην Γερμανία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Καλσρούης και του Μονάχου. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή της Χαϊδελβέργης. Ανήλθε ομαλά όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας και το 2003 εξελέγη τακτικός καθηγητής Χειρουργικής-Αγγειοχειρουργικής. Το 2001 εξελέγη διευθυντής της Ε΄ Χειρουργικής Κλινικής και δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην αγγειοχειρουργική, ειδικότητα που απέκτησε το 1991. Κατά την διάρκεια της θητείας του στη διεύθυνση της κλινικής ασχολήθηκε και προώθησε την ενδοαγγειακή χειρουργική. Έχει ένα πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο με δημοσιευμένες μελέτες, συγγραφή βιβλίων, ανακοινώσεις, διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την εκδήλωση, που οργανώθηκε από το δήμο Πέλλας και τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., στήριξαν με την παρουσία και ενθάρρυνση τους αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, σωμάτων και οργανισμών, καθώς και πλήθος κόσμου.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 2860 φορές