Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για την απόσυρση του νόμου που επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας στην τακτική συνεδρίαση την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας συμπαραστέκεται και υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα του αμπελοοινικού κλάδου. Γι΄ αυτό και αντιτίθεται στα σκληρά μέτρα όπως είναι η Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί με 0,20 λεπτά στο λίτρο σε συνδυασμό με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 23%. Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου θα πλήξει περισσότερους από 200.000 αμπελουργούς, 700 οινοποιούς καθώς και 2000 εργαζόμενους.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεση μας στην εφαρμογή του νόμου διότι, σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η πολιτική που ακολουθείται στον αμπελοοινικό κλάδο καθιστά απαγορευτική την εμπορία του κρασιού και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στο παραεμπόριο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση, μειώνει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αμπελουργών και των οινοπαραγωγών και καθιστά την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ασύμφορη.

Η καταναγκαστική εφαρμογή του νόμου από 1 Ιανουαρίου 2016 βρίσκει ανέτοιμες, τις μικρές κυρίως οινοποιητικές μονάδες και τις υπηρεσίες. Η απαίτηση για εφάπαξ καταβολή του ΕΦΚ μέχρι το τέλος του μήνα που αφορά όλη την ποσότητα που έχει παραχθεί χρόνια αποδεικνύει τον εισπρακτικό χαρακτήρα του νόμου και οδηγεί αναπόφευκτα σε κλείσιμο των μικρών οινοποιείων.

Δηλώνουμε έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στα δίκαια αιτήματα του αμπελοοιονικού κλάδου και καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, να αποσύρει άμεσα τον ψηφισθέντα νόμο και να στηρίξει ουσιαστικά και με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την αγροτική παραγωγή.

Γιαννιτσά 21/01/2016
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Χρήστος Πασσαλής

Διαβάστηκε 1637 φορές