Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας ιδρύθηκε το 1961 με το υπ΄ αριθ. 170/10-03-1961 Β.Δ/ΤΟΣ (Φ.Ε.Κ. 52/18-03-1961 Α΄) με το όνομα Κοινοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας

Η λειτουργία της ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1978 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εμπλουτισμένη με τη δωρεά της Έλλης Μισιρλή-Μακαρόνα στη μνήμη του αρχαιολόγου συζύγου της Χαράλαμπου Μακαρόνα. Κατά την περίοδο αυτή στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο χώρο.

Το 1991 όταν η Πέλλα χαρακτηρίστηκε ιστορικός δήμος, η βιβλιοθήκη μετονομάσθηκε σε Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας. Τον Απρίλιο του 1994 μεταφέρθηκε σε αίθουσα του νεόδμητου Δημαρχείου Πέλλας. Το 2001 μεταφέρθηκε και πάλι σε νέο, ενοικιαζόμενο χώρο πλησίον του Δημαρχείου, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Το τρέχον διάστημα σχεδιάζεται η οριστική επίλυση του προβλήματος στέγης και η μεταφορά της σε δημοτικό χώρο εντός του Πνευματικού Κέντρου Πέλλας.

Νομική Μορφή

Από τον Δεκέμβριο του 1978 μέχρι τον Μάιο 2011 λειτουργούσε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Πέλλας. Από τον Ιούνιο 2011 αποτελεί υπηρεσία του διευρυμένου Δήμου Πέλλας.

Η Συλλογή

Διαθέτει 5.770 τίτλους βιβλίων και 52 τίτλους περιοδικών.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας. Επισκέψεις σχολείων.

Εμπλουτισμός

Η συλλογή αναπτύσσεται μέσα από την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Πέλλας, του Υπουργείου Παιδείας και τις προσφορές κοινωνικών φορέων και φυσικών προσώπων.

Ταξινόμηση

Το υλικο ταξινομείται σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Dewey. Η καταλογράφηση είναι χειρόγραφη.

Εξοπλισμός

Στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο 123 τ.μ.. Διαθέτει 119 μέτρα ραφιών για την τοποθέτηση του υλικού, έξι μεγάλα τραπέζια, 25 καθίσματα, έναν εκτυπωτή-πολυμηχάνημα και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για το προσωπικό.

Λειτουργία - Επικοινωνία

Το ωράριο λειτουργίας είναι από:

Δευτέρα μέχρι Παρασκευή: 7.00 – 15.00
Σάββατο, Κυριακή, αργίες κλειστά.

Τηλέφωνο και Φαξ: 2382033033.
Διεύθυνση: Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας, Πέλλα, 58005


Η Έλλη Μισιρλή-Μακαρόνα (1906-2007). Η χορηγός της Πέλλας.

Η Έλλη Μισιρλή-Μακαρόνα ήταν φιλόλογος και σύζυγος του αρχαιολόγου και πρώτου ανασκαφέα της μεταπολεμικής ανασκαφής στην Πέλλα, Χαράλαμπου Μακαρόνα. Το Δεκέμβριο του 1978 δώρισε στην τότε Κοινότητα Πέλλας 1100 βιβλία από την προσωπική της βιβλιοθήκη συνοδευμένα με εξοπλισμό.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πέλλας. Αγιασμός Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την παρουσία της αείμνηστης χορηγού Έλλης Μισιρλή - Μακαρόνα.


Σκοπός της χορηγού ήταν οι νέοι της Πέλλας να αγαπήσουν τη γνώση και την επιστήμη. Για το λόγο αυτό η δωρεά δεν σταμάτησε. Το 1992 καθιέρωσε ετήσιο χρηματικό πρωτείο για τους μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄Τάξης του Γυμνασίου Πέλλας. Το 2003 ενίσχυσε και πάλι τη βιβλιοθήκη με βιβλία και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το ίδιο έτος πρόσφερε στο Δήμο Πέλλας τη συλλογή με έργα Ελλήνων ζωγράφων και μέρος της ακίνητης περιουσίας της. Όραμα της Έλλης Μισιρλή-Μακαρόνα ήταν η βιβλιοθήκη και η πινακοθήκη της Πέλλας να στεγασθούν σε μόνιμη και ενιαία στέγη. Για να υλοποιηθεί το όραμα της, ο Κωνσταντίνος Λεφάκης αρχιτέκτονας και οικογενειακός της φίλος πρόσφερε στο Δήμο Πέλλας την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη του κτιρίου. Η Έλλη Μισιρλή-Μακαρόνα πέθανε στις 08-11-2007 και ετάφη στην Πέλλα, ύστερα από επιθυμία της, δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο. 

Διαβάστηκε 17118 φορές