Πολιτιστικές Υποδομές και Δραστηριότητες

Οι σημαντικότερες συνεργασίες που αναπτύσσονται ανά δημοτική ενότητα με αντικείμενο τη λαογραφία και το λαϊκό πολιτισμό είναι οι ακόλουθες:

Δημοτική Ενότητα Γιαννιτσών

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Μακεδονομάχων και την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» οργανώνει τις επετειακές εκδηλώσεις για τον Γκόνο Γιώτα, με τη Β’ ΕΛΜΕ Πέλλας και το Σύλλογο Εκπ/κών Α’θμιας Εκπ/σης εορτάζει τη «Γιορτή των Γραμμάτων».

Επίσης, αναβιώνει έθιμα όπως τα «Κούλουμα» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελευθεροχωριτών, τα «Αμπελιώτικα» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμπελειών, τις «Κουνιές» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας, τα «Ζωοδόχεια» σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Νέας Τραπεζούντας « Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών», τα «Παραλίμνια» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίμνης, τα «Αρχοντικά» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αρχοντικού «Ο Άγιος Αθανάσιος», τα «Ακρίτεια» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών, τα «Πυρίχχεια» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσιανού, τα «Σωτήρια» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογος Πενταπλατάνου «το Πυλωρύγι», τα «Δημήτρια» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμιανού «Ο Διογένης» τις εκδηλώσεις «Ασβεσταριώτικα» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασβεσταριωτών «Γκόνος Γιώτας» και τα «ΚΟΛΙΝΤΑ» σε συνεργασία με συλλόγους.

Επιπλέον, ενισχύει και ενθαρρύνει το έργο των πολιτιστικών συλλόγων όπως ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών «Η Πέλλα», το «Λύκειο των Ελληνίδων», το σύλλογο «Κρητών» με σεβασμό στο ρόλο και τη λειτουργία του καθενός.

Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Ηπειρωτών «Ο Πύρρος» η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. διοργανώνει το «Αντάμωμα Βλάχων», εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στο Οικολογικό Πάρκο και 2 Ημερίδες το χρόνο με θέμα: «Βλάχικη Παράδοση». Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρολίμνης διοργανώνει πανηγυρικές εκδηλώσεις «Ανακομιδής Λειψάνων Αγ. Νικολάου» και καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εσωβάλτων «Μ. Αλέξανδρος, ο Μακεδών», διοργανώνει εκδηλώσεις για το πανηγύρι τον 15Αύγουστο.

Με το Πολιτιστικό Σύλλογο «Σωκράτης» Κρύας Βρύσης διοργανώνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεατρικές παραστάσεις. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Κρύας Βρύσης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με τον Σύλλογο « ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» Κρύας Βρύσης διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις, ενώ γίνεται η αναβίωση του εθίμου «ΚΟΛΙΝΤΑ». Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο « ΟΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ » στο Σταυροδρόμι διοργανώνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις και γίνεται η αναβίωση του εθίμου «ΚΟΛΙΝΤΑ». Επίσης με τον ίδιο σύλλογο γίνεται η αναβίωση του εθίμου των Θεοφανείων « ΡΟΥΣΑΛΙΕΣ». Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. τέλος, διοργανώνει παραδοσιακές και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Λουκά «Ήπειρος».

Δημοτική Ενότητα Κύρρου

Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μυλοτόπου «ΟΙ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ» διοργανώνονται μηνιαίες εκδηλώσεις με ποικίλη θεματική. Με τον ίδιο Σύλλογο διοργανώνεται η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Μυλοτόπου «Η Κρώμνη» αναβιώνει το έθιμο Θεοφανείων «ΡΟΥΣΑΛΙΕΣ», πανηγυρικές εκδηλώσεις και τα «ΚΟΛΙΝΤΑ» και εκδηλώσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο του 0Αυγούστου.

Σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Παλιού Μυλοτόπου «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνει εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγ. Παρασκευής. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» Αραβησσού διοργανώνονται δραστηριότητες προς τιμή του Προφήτη Ηλία και οι διήμερες εκδηλώσεις «ΣΩΤΗΡΙΑ». Σε συνεργασία με και την Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Καππαδοκών «Η Αγ. Μακρίνα» διοργανώνει τις πολιτιστικές δραστηριότητες «ΜΑΥΡΟΧΑΛΙΔΙΔΙΚΑ» και τα «ΑΓΙΟΜΑΚΡΙΝΙΩΤΙΚΑ».

Διοργανώνει παραδοσιακές και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους συλλόγους: Πολιτιστικός Σύλλογος Λάκκας «Η Μπαμπιανή», ενώ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Αιμοδοτικό Σύλλογο Αχλαδοχωρίου διοργανώνει εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα (Κούλουμα).

Δημοτική Ενότητα Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυώτισσας «Ακρίτες» αναβιώνει το έθιμο Θεοφανείων « ΡΟΥΣΑΛΙΕΣ» . Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατάδων «Ο Φίλλιππος» διοργανώνει εκδηλώσεις για την «Ανακομιδή λειψάνων Αγίου Αθανασίου», «Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού» και αναβίωση του εθίμου «ΚΟΛΛΙΝΤΑ» .

Σε συνεργασία με τον Μ. Π.Σ. Παλαιφύτου «Πυρσός» διοργανώνει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Γιορτή του Πολιούχου του Χωριού.

Σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Δροσερού διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη τρίτη ηλικία, πανηγυρικές εκδηλώσεις και αναβίωση του εθίμου «ΚΟΛΙΝΤΑ».

Σε συνεργασία με την Τοπική κοινότητα Λιπαρού διοργανώνονται πολιτιστικές πανηγυρικές εκδηλώσεις (Αποτομή Τίμιας Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου).

Δημοτική Ενότητα Πέλλας

Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με δήμους, αθλητικούς φορείς, το ΣΕΓΑΣ και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, διοργανώνεται η επίσημη εκκίνηση του Διεθνούς Μαραθώνιου Δρόμου «Μ. Αλέξανδρος», με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη. Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Περιβαλλοντικό Όμιλο Πέλλας «ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ», αναβιώνει το έθιμο Θεοφανείων « ΡΟΥΣΑΛΙΕΣ» και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των Απ. Πέτρου & Παύλου. Με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών "ΦΙΛΙΠΠΕΙΑ" και τα "ΚΟΛΙΝΤΑ", αναβιώνουν έθιμα Πρωτοχρονιάς (καμήλα), αποκριάτικη εκδήλωση και το μεγάλο Αντάμωμα των Απανταχού Ανατολικορωμυλιωτών. Σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Πέλλας οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεατρικές παραστάσεις στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Πέλλας.

Με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραχώνας «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» διοργανώνει τα «ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ», εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτοχρονιά και την Γιορτή του Αγ. Γεωργίου. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αθύρων διοργανώνει εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα, την Γιορτή Αναλήψεως και τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγ. Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα. Με τον Μορφωτικό Σύλλογο « ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» στη Λειβαδίτσα διοργανώνονται Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την γιορτή προς τιμήν του Αγίου Αλεξίου και στην Μνήμη για την Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού.

Με το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά –Αγροσυκιά διοργανώνονται πολιτιστικές πανηγυρικές δραστηριότητες προς τιμήν του Προφήτη Ηλία. Τέλος, η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. διοργανώνει παραδοσιακές και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους συλλόγους: Σύλλογος Αμπελουργών «Ο Αγ. Τρύφων», Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Πέλλας, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγροσυκιάς, Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Υψηλάνται» και τον Σύλλογο Καππαδοκών.

Διαβάστηκε 21914 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών Σύλλογοι »