Δέκα (10) tips για τον Επισκέπτη

 1

1

Για να φτάσετε στην Πέλλα και τα Γιαννιτσά θα πρέπει να ταξιδέψετε στην Εγνατία Οδό. Όχι όμως τη σύγχρονη αλλά την την αυθεντική. Αυτήν που ακολούθησαν χιλιάδες ταξιδιώτες της ιστορίας.

 2

2

Η Πέλλα ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου και η γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εδώ έζησε ο βασιλιάς Αρχέλαος και ο Φίλιππος Β’. Εδώ δάμασε ο νεαρός Αλέξανδρος το Βουκεφάλα, πέθανε και ετάφη ο Ευριπίδης, βασίλευσε ο Κάσσανδρος.

 3

3

Συνδυάστε την επίσκεψη στην Πέλλα με μία περιήγηση στα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Στην αρχαία πρωτεύουσα θα απολαύσετε τα σημαντικότερα ψηφιδωτά του αρχαίου κόσμου και στις εκκλησιές της Θεσσαλονίκης τα αντίστοιχα του Μεσαίωνα.

 4

4

Τα Λουτρά του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Πέλλα ήταν κάποτε η δική μας Fontana. Γύρω από τη δεξαμενή ανέβλυζαν πηγές και σχηματίζονταν μικροί καταρράχτες. Το παγανιστικό έθιμο της ρίψης μετάλλου στο νερό για καλοτυχία κρατούσε για αιώνες μέχρι που στέρεψαν οι πηγές και παύτηκε το έθιμο.

 5

5

Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα Γιαννιτσά ήταν γνωστά για τον περίφημο καπνό τους. Οι Γιαννιτσιώτες κρεμούσαν τα κιτρινωπά και μυρωδικά καπνόφυλλα στα χαγιάτια των σπιτιών και όλη η πόλη ήταν αρωματισμένη με τη φίνα μυρωδιά. Έστελναν πάντα μια γενναία ποσότητα στο Μεγάλο Βεζίρη, ο οποίος, όταν διαχειριζόταν τα δύσκολα ζητήματα της αυτοκρατορίας, κάπνιζε μόνο το ταμπάκο των Γιαννιτσών.

 6

6

Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Τα μυστικά του βάλτου» αναφέρεται στο Μακεδονικό Αγώνα που έλαβε χώρα στην περιοχή των Γιαννιτσών και της Κρύας Βρύσης.

 7

7

Ο καμπίσιος τόπος που θα επισκεφθείτε ήταν κάποτε παραλίμνιος, οι κάτοικοι του γευμάτιζαν με γριβάδι και στα Γιαννιτσά ο σύλλογος των ψαράδων ευημερούσε. Η Λίμνη των Γιαννιτσών αποξηράνθηκε κατά το Μεσοπόλεμο και διαμορφώθηκε η αντίστοιχη πεδιάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά τη θεσσαλική.

 8

8

Μην διστάσετε να επισκεφθείτε το βουνό Πάικο. Ο ορεινός όγκος είναι προσβάσιμος και τα μονοπάτια του ασφαλή και φιλικά. Αν συνδυάσετε την επίσκεψη σας με κάποια εκδήλωση των τοπικών συλλόγων στο καταφύγιο, τότε θα απολαύσετε ντόπιο κρασί και τα εύγευστα μανιτάρια των πλαγιών.

 9

9

Οι Πηγές της Αραβησσού δεν αποτελούν μόνο ένα ευλογημένο τόπο με μάρτυρες τους παλιούς, λίθινους νερόμυλους. Εδώ και δεκαετίες υδροδοτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 10

10

Η θέση «Μηδέν» του ποταμού Λουδία πήρε το όνομα της από το γεγονός ότι η στάθμη των υδάτων είναι αντίστοιχη με αυτήν της θάλασσας. Αυτός ο λόγος ερμηνεύει τη γαλήνη του ποταμού.

Διαβάστηκε 12826 φορές