Στο Δήμο Πέλλας το πρώτο βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 για τη Βελτίωση Ποιότητας Ζωής στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Ο Δήμος Πέλλας βραβεύτηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY για τις περιβαλλοντικές του δράσεις. Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος παρέλαβε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα για το πρόγραμμα "…ΑΛΛΑΖΩ ΕΓΩ … ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ" που εφαρμόζει ο Δήμος την τελευταία διετία. Τον έπαινο απένειμε στο Δήμαρχο, η Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ECOCITY κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στάμκος τόνισε: ‘’Στο Δήμο Πέλλας εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με δημότες, φορείς, σχολεία και εθελοντές του οποίου τα αποτελέσματα είναι όντως θεαματικά στην καθημερινότητα. Προσπαθήσαμε να εδραιώσουμε συνείδηση εθελοντισμού και ευαισθησίας προς το περιβάλλον. Και τα καταφέραμε. Η σημερινή βράβευση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου, εμπνευστές της ιδέας, και σε όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί’’.

Λίγα λόγια για τη δράση "…ΑΛΛΑΖΩ ΕΓΩ … ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ"

Με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2013, ο Δήμος Πέλλας εφάρμοσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το περιβάλλον, σε συνεργασία με τα σχολεία, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες και τις τοπικές κοινότητες και προγραμμάτισε ένα σύνολο περιβαλλοντικών δράσεων που αρχικά θα υλοποιούνταν καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 3-9 Ιουνίου.

Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και παρουσιάστηκαν πολύ ωραίες και ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως καθαρισμός – εξωραϊσμός κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών, πάρκων, αύλειων σχολικών χώρων, δρόμων και αθλητικών εγκαταστάσεων. Επίσης υπήρξαν προτάσεις για ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών και τηγανέλαιου, αλλά και για υγιεινή – μεσογειακή διατροφή, φύτευση λουλουδιών και αρωματικών βοτάνων και δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων.

Το πρόγραμμα καταρτίστηκε από τον Δήμο Πέλλας και έτσι οι πολίτες με την στήριξη των υπηρεσιών του Δήμου, επιδόθηκαν σε ένα πρωτόγνωρο σύνολο εθελοντικών δράσεων με πολύ ενθουσιασμό. Αποτέλεσμα ήταν η άμεση βελτίωση της εικόνας των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις ξεπέρασαν φυσικά την αρχική πρώτη εβδομάδα και συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό για ένα τρίμηνο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα συνεχίζονται κάποιες δράσεις συστηματικά όπως η ανακύκλωση τηγανέλαιου από τα σχολεία με ανταπόδοση βιοκαύσιμου σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας, δραστηριότητες καθαρισμού, δεντροφύτευσης, αλλά και εθελοντική συμμετοχή σε σημαντικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις του Δήμου. Καθημερινά ομάδες πολιτών, σύλλογοι και σχολεία καταθέτουν προτάσεις για δράσεις περιβαλλοντικές καθιερώνοντας μία πρωτότυπη συνεργασία για την βελτίωση της καθημερινότητας.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 2242 φορές