Με απόλυτη επιτυχία ο 11ος Διεθνής Μαραθώνιος ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 11ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος". Ο Μαραθώνιος αποτελεί πλέον έναν θεσμό που με το σύνολο των αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, προβάλλει την Πέλλα και την Μακεδονία, σε όλον τον κόσμο. Με σύνθημα "όλοι μπορούμε", "όλοι συμμετέχουμε", δρομείς από 51 χώρες, έδωσαν το παρών στην Πέλλα, στη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το όνομα του οποίου σημαίνει το τέλος μιας παγκόσμιας εποχής και την αρχή μιας νεώτερης. Το Σάββατο 2 Απριλίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής της Αλεξανδρείου φλόγας .

Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας και την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου, άρχισε με το άναμμα του βωμού από την ομάδα χειροσφαίρισης του Γυμναστικού αθλητικού συλλόγου "Μέγας Αλέξανδρος" Γιαννιτσών.

Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων «Ένας μαραθώνιος δρόμος είναι μια πορεία, που τιμά την επιμονή στο στόχο, καταργεί την έπαρση και μεταφέρει το μήνυμα ότι νίκη είναι όχι η πρωτιά αλλά ο τερματισμός. Στην περίπτωση όμως αυτού του Διεθνούς Μαραθωνίου διαπιστώνεται ένας επιπλέον σημαντικός λόγος που κάνει αυτή τη διαδρομή ξεχωριστή. Εδώ βρίσκεται το αποτύπωμα εκείνου του ανθρώπου που έκανε το ανέφικτο, πραγματικότητα μην επιτρέποντας το φόβο και τη δειλία να χαράξουν το όραμα και το στόχο του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλη γη που να ενσωματώνει τόσο ισχυρούς συμβολισμούς από την Πέλλα. Βέβαια η καθημερινότητα γίνεται συχνά μια πλάνη που μας κάνει να ξεχνούμε θεμελιώδεις αξίες της ζωής. Η ύπαρξη όμως αυτού του θεσμού, που μετρά πλέον τη δεύτερη δεκαετία, υπενθυμίζει σε όλους εμάς τους λησμονούντες ότι νίκη είναι να αγωνίζεσαι».

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα, το Δήμο Πέλλας εκπροσώπησαν οι μαθητές του μουσικού σχολείου Γιαννιτσών υπό την καθοδήγηση της κ. Πατρώνα Πασχαλίνας και του κ. Σάκη Λάϊου καθώς και μαθητές του Αλεξάνδρειου δημοτικού ωδείου με υπεύθυνη τη διευθύντρια του ωδείου κ. Μάχη Κυπραίου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία με αλλαγές στο Μουσείο, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην έξοδο του χωριού. Λαμπαδηδρόμοι και συνοδοί λαμπαδηδρόμων ήταν οι μαθητές του γυμνασίου Πέλλας .

Με τίτλο « η Πέλλα Γιορτάζει », οι πολιτιστικοί σύλλογοι « η Αρχαία Πέλλα » και «Ανατολική Ρωμυλία» σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας ετοίμασαν μία όμορφη εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το Σάββατο το απόγευμα στην πλατεία του χωριού στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι. Τα τοπικά εδέσματα που προσφέρθηκαν σε όλους, ετοίμασαν με ιδιαίτερη φροντίδα τα μέλη των συλλόγων της Πέλλας.

Την Κυριακή 3 Απριλίου δόθηκε από το Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο η εκκίνηση του 11ου Διεθνούς Μαραθωνίου στην Πέλλα, στην Ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ο μαραθώνιος, από φέτος, αφιερώνεται στον Δημήτρη Κυριακίδη που νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 και έφερε το μεγάλο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Η εκκίνηση του συμβολικού αγώνα των 1.300 μ. δόθηκε αμέσως μετά την εκκίνηση του μαραθωνίου από τον πρόεδρο της τ.κ.Πέλλας κ.Βασίλη Στεργιούλα και συμμετείχαν παιδιά από τα σχολεία της Πέλλας αλλά και από τα Γιαννιτσά, την Καρυώτισσα και την Κρύα Βρύση.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστος Πασσαλής, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μιχάλης Παναγιωτίδης, κ. Δημήτρης Στεργιούλας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Παναγιώτης Κερασόπουλος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της τ.κ. Πέλλας κ. Βασίλης Στεργιούλας, ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, αρχαιολόγος κ. Χάρης Τσούγγαρης, οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής κ.κ. Γιώργος Σαμσούρης και Γιάννης Πανανάκης, ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Πέτρος Περδικάτσης, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμος Πέλλας με μία μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών του σε συνεργασία με φορείς και εθελοντές, κατάφερε η υποδοχή των δρομέων και η εξυπηρέτησή τους στο χώρο εκκίνησης στην Πέλλα, να γίνει με απόλυτη επιτυχία και ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία,

  • την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας
  • την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Γιαννιτσών και την Τροχαία Γιαννιτσών
  • την Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών
  • το ΕΚΑΒ
  • τη ΛΕΦΕΔ Ν.Πέλλας
  • την Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης
  • την ΜΕΒΓΑΛ
  • την Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας
  • τους τυμπανιστές Κάρανος
  • τον μορφωτικό όμιλο Πέλλας ΄΄ Η Αρχαία Πέλλα΄΄
  • τον πολιτιστικό σύλλογο Πέλλας ΄΄ Η Ανατολική Ρωμυλία΄΄
  • τους υπαλλήλους της Δημοτικής Ενότητας Πέλλας
  • τους υπαλλήλους του τμήματος καθαριότητας – περιβάλλοντος, σταδίου και της ΔΗΚΕΠΑΠ Δήμου Πέλλας

Πρέπει να τονιστεί επίσης, η ιδιαίτερη προσφορά του κ. Χρήστου Χατζηβασιλείου, του κ. Μενέλαου Μιχαηλίδη διευθυντή του μουσικού σχολείου Γιαννιτσών, του κ Γιώργου Γρηγοριάδη, της κ. Κατερίνας Οικονομίδου διευθύντριας του Γυμνασίου Πέλλας, του κ. Παναγιώτη Χιντά και του κ Μπάμπη Γαϊτάνη.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν οι ομάδες υποστήριξης, τις οποίες αποτέλεσαν οι εθελοντές μαθητές του Γυμνασίου Πέλλας.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 2740 φορές