Τελετή Μνήμης για τους εκτελεσθέντες στις 14 Σεπτεμβρίου 1944

Ο δήμος και οι δημότες Πέλλας τίμησαν και φέτος την επέτειο της ομαδικής εκτέλεσης των Γιαννιτσιωτών της 14ης Σεπτεμβρίου 1944.

Η τελετή ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε η αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης από το δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο και η κατάθεση στεφάνων.

Ο δήμαρχος στην ομιλία του αφηγήθηκε το ιστορικό της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, καθώς επίσης τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της ομαδικής εκτέλεσης. Αναφέρθηκε στις ιστορίες των θυμάτων και την πληγή που άφησε στην ιστορική μνήμη, εκείνη η τραγική μέρα. Μίλησε για τους συγγενείς και απογόνους των νεκρών, αυτοί οι οποίοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ και που σιωπηλά, κάθε χρόνο, βρίσκονται στην τελετή για να τιμήσουν τους δικούς τους νεκρούς.

Παράλληλα, κατέγραψε τις απώλειες και περιέγραψε το τραύμα της πόλης από την περίοδο της Κατοχής. Στον επίλογο, μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης, ζωντανής με τρόπους ταπεινούς, όπως ήταν και οι σύντομες ζωές των θυμάτων. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς και ο σεβασμός της τελετής, που δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε πράξεις και προθέσεις πολιτικές, υπήρξαν τα βασικά σημεία της ομιλίας για την 74η επέτειο του Ομαδικού Τάφου.

Στην τελετή μνήμης παραβρέθηκαν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιαννιτσών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί, Περιφερειακοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Πολιτευτές, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών, ο Προϊστάμενος της Β’/θμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, της εκπαίδευσης, συλλόγων, φορέων, εκπρόσωποι συγγενών των θυμάτων και πλήθος δημοτών.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 1833 φορές