Δράση 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών

Το 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών συμμετέχει στο πρόγραμμα URBACT III με διάφορες δράσεις σε σχέση με την αστική ασφάλεια στο πλαίσιο του έργου UrbSecurity.

Πιο συγκεκριμένα:

- Οι μαθητές που συμμετείχαν προσπάθησαν να δώσουν έμφαση στα προβλήματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στην πόλη μας. Επέλεξαν να μπούνε στη θέση τους χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο και προσπάθησαν να προσεγγίσουν διάφορες υπηρεσίες, όπως και να διασχίσουν το κέντρο της πόλης, καταγράφοντας όλες τις δυσκολίες προσβασιμότητας. Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας συνειδητοποίησαν τα συναισθήματα των ανθρώπων με αναπηρία, όπως επίσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Οι σκηνές αυτές αποτέλεσαν το περιεχόμενο ενός βίντεο, δίνοντας έμφαση στην ενσυναίσθηση, σημαντικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Το βίντεο στέλνει το μήνυμα «Πόσο δύσκολο και σημαντικό είναι να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου» καθώς επίσης και «Πόσο υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας γι΄αυτήν την κατάσταση».   

- Μία μαθήτρια με αναπηρία δημιούργησε δύο (2) σενάρια που τα αποτύπωσε σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Το ένα από αυτά αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων και το άλλο στις δυσκολίες προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, μητέρες με μωρό σε καροτσάκι, τυφλοί και άτομα με αναπηρία. Τα κινούμενα σχέδια έχουν μετατραπεί σε βίντεο που εκφράζονται με χιουμοριστική και σαρκαστική διάθεση ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν την σκληρή πραγματικότητα.

- Έχουν γραφεί τέσσερα (4) άρθρα στο πλαίσιο του προγράμματος που αντανακλούν τις προτάσεις και τις απόψεις των μαθητών και καθηγητών που συμμετέχουν. Οι τίτλοι των άρθρων είναι: «Η ανευθυνότητα της ευθύνης και η ευθύνη της ανευθυνότητας», «Όλες οι πόλεις της Ελλάδος είναι βιώσιμες, προσιτές και προσβάσιμες προς τους πολίτες...», «Τα αδέσποτα στην πόλη μου» και μία επιστολή προς το Δήμαρχο.

- Επίσης προετοιμάζεται ένα πυροσβεστικό όχημα όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματική του μορφή από το καλλιτεχνικό τμήμα του λυκείου, με στόχο να γίνει εμφανές το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα όχημα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κληθεί στην περιοχή του πεζόδρομου της πόλης, όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

 


 


Διαβάστηκε 609 φορές