Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιαννιτσά: μια πόλη σε πόλεμο - Σεπτέμβριος 1944

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου εκτός από την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στον Ομαδικό Τάφο, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Γιαννιτσά: μια πόλη σε πόλεμο (Σεπτέμβριος 1944)». Ήταν μια εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του αντίστοιχου ερευνητικού προγράμματος που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το δήμο Πέλλας.

Κατά την ημερίδα παρουσιάσθηκαν νέα στοιχεία για τους νεκρούς του Ομαδικού Τάφου και για Γιαννιτσιώτες που εκτελέσθηκαν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Οι θύτες και τα θύματα, οι υλικές καταστροφές, η τοπογραφία της πόλης ήταν τα βασικά αντικείμενα διερεύνησης. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν η αντίστοιχη εμπειρία του Διστόμου και της Χαλκηδόνας και η διαχείριση του τραύματος στη μνήμη της Κατοχής. Οι παρεμβάσεις αυτοπτών μαρτύρων της ομαδικής εκτέλεσης και συνδημοτών με αφηγήσεις οικογενειακών ιστοριών ήταν το αποτύπωμα της προφορικής μαρτυρίας, αλλά και της συλλογικής επιθυμίας για απαντήσεις.

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Παρακαλούμε τους δημότες που θα ήθελαν να συνδράμουν στην έρευνα, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 23820 21540 και 6948648289.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 1254 φορές