Δράση 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών - "ΚΥΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ"

Ως μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Γιαννιτσών συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “UrbSecurity” σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση σε θέματα αστικής ασφάλειας αλλά και η ανάπτυξη του αισθήματος ατομικής ευθύνης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός υγιούς και ασφαλούς αστικού περιβάλλοντος.

Αρχικά χωριστήκαμε σε 2 ομάδες και μοιράσαμε τις εργασίες μας. Εργαστήκαμε ομαδοσυνεργατικά σε κάθε δράση που πραγματοποιήσαμε. Επισκεφτήκαμε όλοι μαζί  το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με σκοπό να μάθουμε να κυκλοφορούμε υπεύθυνα και με ασφάλεια στην πόλη μας ως πεζοί, ως οδηγοί ποδηλάτων και ως επιβάτες. Έπειτα περπατήσαμε στην πόλη, περιηγηθήκαμε στα μνημεία της, παρατηρήσαμε και φωτογραφήσαμε κάθε γωνιά της. Συμφωνήσαμε όλοι πως είναι μια όμορφη πόλη, με μακρά ιστορία και πολιτισμό, αλλά πώς μπορούμε να την κάνουμε πολύ ομορφότερη και ασφαλέστερη με κάποιες παρεμβάσεις.

Έχοντας πρόσφατη την εκπαιδευτική εμπειρία μας, εύλογα αναρωτηθήκαμε αν είναι μια ασφαλής πόλη για μας αλλά και για τους όλους τους συμπολίτες μας.

Τι κινδύνους κρύβει η καθημερινή πρόσβασή μας στο σχολείο;

Είμαστε ασφαλείς όταν κινούμαστε στην πόλη ως πεζοί ή ως ποδηλάτες;

Μπορούμε να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια χωρίς να συναντάμε εμπόδια;

Κινδυνεύει η υγεία μας από τα τόσα αδέσποτα σκυλιά που υπάρχουν στα πάρκα, ακόμα και μέσα στο προαύλιο του σχολείου μας, ή από τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν τους κάδους;

Υπάρχουν πάρκα για να παίξουμε ή να αθληθούμε και σε ποια κατάσταση βρίσκονται;

Έχουμε υποδομές για την ασφαλή κυκλοφορία ατόμων με κινητικά προβλήματα ή άλλες αναπηρίες;

Έχει αρκετούς χώρους πρασίνου η πόλη μας;


Η 1η ομάδα ανέλαβε να συγκεντρώσει φωτογραφίες από σημεία της πόλης που μας ενοχλούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας.
Αφού συγκεντρώθηκε το υλικό, η 2η ομάδα ανέλαβε την παρουσίαση του σε βίντεο.
Συμφωνήσαμε όλοι πως θέλαμε η παρουσίαση να γίνει με τρόπο χιουμοριστικό και όχι δραματικό, ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του κοινού και να αφυπνίσουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, τις αρμόδιες αρχές και τους συμπολίτες μας σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη μας.
 
Στο τέλος κάναμε όλοι μαζί έναν απολογισμό του προγράμματος. Διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα μας έκανε να δούμε την πόλη μας για πρώτη φορά με μια άλλη ματιά. Σαν ενεργοί δημότες αναγνωρίσαμε το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που μας αναλογεί. Αντιληφθήκαμε τα κενά της αστικής ασφάλειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές. Όλοι μαζί με απλές αλλαγές κυρίως στη συμπεριφορά μας, μπορούμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός πιο φιλόξενου και ασφαλούς αστικού περιβάλλοντος.
 
Μπορείτε να δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ

 

 

 

 


 


Διαβάστηκε 627 φορές