Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο

Με τεράστια επιτυχία η εκδήλωση  Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Το βράδυ της Τετάρτης 18/5 ο Δήμος Πέλλας μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου,  διοργανώνοντας λαμπαδηφορία και φωταγώγησε το Πνευματικό Κέντρο σε κόκκινο χρώμα, συμβολίζοντας το αίμα των χιλιάδων αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας.

Η γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση ήταν ενταγμένη στην πρώτη δράση του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ' ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δίκτυο στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Πέλλας.  

Πλήθος κόσμου, μέλη των ποντιακών συλλόγων, φορείς και 50 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, άναψαν τη φλόγα  σε μικρά φαναράκια και κεριά και όλοι μαζί ξεκίνησαν πεζή λαμπαδηφορία προς το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Νέας Τραπεζούντας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λαμπαδηφορίας την πορεία πλαισίωνε μουσικά το τμήμα Ευξείνου Πόντου του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών.  

Στο χώρο του μνημείου πραγματοποιήθηκε ομιλία του δημάρχου Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκου, απαγγελία ποιήματος από τον Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης  Γιαννιτσών  κ. Απόστολο Ασλανίδη, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή με υπόκρουση ποντιακής λύρας(μοιρολόι),  ακούστηκαν πέντε τραγούδια από το τμήμα Ευξείνου Πόντου του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον πατέρα Κυριάκο Ηλιόπουλο  ο οποίος έψαλε το Χριστός Ανέστη με τη συνοδεία όλων των παρευρισκομένων.

Ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος στη σύντομη ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων « Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία.  Ύστερα από 27 αιώνες ζωής, ένας λαός ξεριζώθηκε από τη γη του αφήνοντας πίσω του πατρογονικές εστίες, εκκλησίες, σχολεία, τάφους προγόνων. Οι Έλληνες Πόντιοι έχασαν τις πατρίδες τους, υπέφεραν τα πάνδεινα, όμως κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, αλλά να αποτελέσουν δυναμικές και δραστήριες κοινότητες, υγιή κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας. Με πίστη και συμπαράσταση  στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων του Πόντου και με τιμή και σεβασμό στην μνήμη των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, εκδιώχθηκαν

  • θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή περνώντας την από γενιά σε γενιά,
  • θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά που παραλάβαμε,
  • θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις – με κάθε μέσο που διαθέτουμε- για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Ο δήμος Πέλλας  ευχαριστεί θερμά το διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών κ. Περικλή Βασιλειάδη, τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Αλέξη Στεφανίδη και τους μαθητές  για την συνεργασία και την άψογη εμφάνισή τους καθώς και όλα τα ΜΜΕ για την κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης.


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 495 φορές